Nakup novega prenosnika se lahko za marsikoga izkaže kot zahteven proces, saj je ponudba na trgu izredno široka. Razlika med vrhunskim in računalnikom za splošno domačo rabo je pogosto zelo velika. Zmogljiv, eleganten in zanesljiv prenosnik, ki ob enem nudi popolno ravnotežje med oblikovalskimi prijemi in tehnološkimi inovacijami, njegovo visoko zmogljivost pa dopolnjujejo najnovejši dosežki na področjih proizvodnje in umetniškega izražanja, je žal pogosto izven našega finančnega dosega. Zato je pametno poznati nekatere karakteristike na katere moramo biti pozorni, da bi lahko pravilno izbrali.

V naši ponudbi so na voljo vrhunski prenosniki blagovnih znamk kot so Lenovo, Apple, Asus in še veliko drugih, med katerimi boste gotovo našli takšnega, ki bo ustrezal vašemu okusu in potrebam.

Apple MacBook Air Asus Tuf Gaming Lenovo ThinkPad Yoga

Kaj je potrebno upoštevati pri izbiri prenosnika

Kot prvo, kupci redko razmišljajo o najpomembnejšem stiku z računalnikom. Pred nakupom premislite ali boste veliko tipkali, na njem igrali video igre, ga uporabljali za komunikacijo, ipd. Vse našteto namreč vpliva na odločitev glede željene kvalitete tipkovnice.

Ljudje velikokrat pričakujejo računalnik, ki ga bodo lahko uporabljali tako pri delu (tudi v pogojih brez možnosti priklopa na elektriko), kot za igranje video iger. Zavedati se je potrebno, da vzdržljiva baterija in toplotna postaja za igre največkrat ne gresta skupaj.

Zelo pogoste so tudi napačne odločitve, ki se tičejo zaslona prenosnika. Tiste z zaslonom, večjim od 15,6 palcev je namreč težje premikati, medtem ko so manjši, na primer takšni z zaslonom 13,3 cm ali celo manj, kljub bolj vzdržljivi bateriji, žal premajhni za obsežne grafične obdelave. Večina današnjih prenosnih računalnikov je opremljenih s sijajnimi zasloni, ki sicer predvajajo bolj živahne barve, vendar pa so za uporabo v zelo osvetljenem prostoru ali zunaj popolnoma neuporabni.

Lenovo ThinkBook

Kaj pa grafična kartica? Ali na primer Intelova grafika HD 4000, ki je popolnoma primerna za splošno uporabo, zadostuje za zahtevne igre ali modeliranje. Žal ne. Za kaj takšnega potrebujete Nvidia ali AMD grafiko z ločenim pomnilnikom, med tem ko Intel HD povsem zadošča za obdelavo fotografij brez specialnih efektov, in neprofesionalno video montažo.

Če prenosnik potrebujete za zahtevnejše profesionalne grafične obdelave, renderiranje, spajanje videoposnetkov ipd., je v procesor in pomnilnik vredno vložiti vsa potrebna sredstva, za vse ostalo pa izberite procesor in pomnilnik primerna vaši denarnici, saj dokler ne pride do res hudega napora, med B970 in i5 procesorjem ne boste opazili nikakršne razlike. 4GB pomnilnika načeloma zadostuje za vse, z izjemo projektiranja v Autocadu in podobnih aplikacijah ali zelo zahtevne obdelave fotografij in videoposnetkov, za kar boste potrebovali 8GB. Operacijski sistem, Office in najnujnejši software bodo zasedli do največ 100GB. Vse ostalo je prostor za vaše slike, filme, glasbo in igre, ki naj bo tako velik, da boste lahko na zunanjem mediju naredili kakovostno varnostno kopijo.

Na spletni strani uporabljamo piškotke.
Za nastavitve kliknite tukaj: PIŠKOTKI

X

Kategorije