Računalnika dandanes ni preprosto izbrati, saj je izbira na trgu preprosto ogromna. Najlažja je izbira vrste računalnika, tj. prenosnega ali stacionarnega, malce težja pa izbira računalnika s tistimi karakteristikami, ki nam bodo ustrezale. Proizvajalcev je preprosto nešteto, mnenj in izkušenj z različnimi tipi računalnikov pa tudi. Poleg tega se zaplete tudi takrat, ko si hočemo računalnik – bodisi prenosnik bodisi stacionarni računalnik – ogledati v živo, saj nekateri modeli niso nikjer razstavljeni. Mnogokrat uporabniku prijaznejšo, pa tudi ugodnejšo, opcijo zato predstavljajo spletne trgovine z računalniki, kjer je pregled nad proizvajalci boljši, karakteristike posameznega modela preglednejše, nakup pa ugodnejši. Prav tako kot v fizični trgovini je tudi na spletu mogoče pridobiti mnenje strokovnjaka, plačati računalnik na obroke ali pa celo sestaviti računalnik po svojih željah, z vsemi komponentami, ki si jih želimo. Na spletu je mogoče izbirami med veliko več različnimi računalniki kot v živo, denimo med t. i. gaming prenosniki, poslovnimi prenosnimi računalniki, stacionarnimi računalniki ipd. Poleg tega se lahko odločimo tudi za nakup dodatne opreme, ki je pogosto hitro dobavljiva in ugodna.

Katere vrste računalnikov obstajajo?

V dobi vsesplošnega tehnološkega napredka je samoumevno, da največji razcvet doživlja prav računalniška industrija. Dandanes je namreč že skorajda samoumevno, da ima vsako gospodinjstvo, nemalokrat pa celo vsak posameznik, svoj računalnik, najsi gre za prenosni ali pa stacionarni. Izbira pri tem je seveda velika, odvisna pa je predvsem od tega, v kakšen namen nameravamo računalnik uporabljati; v segmentu prenosnih računalnikov se lahko nato v skladu s svojimi željami se lahko nato odločimo bodisi za poslovni prenosni računalnik bodisi za gaming računalnik. Pri slednjih za ene izmed najbolj priljubljenih še vedno veljajo prav računalnik hp, računalnik lenovo in računalniki dell. Vsak dober gaming računalnik pa ima svoje karakteristike, ki so seveda posebej prilagojene prav igranju računalniških igric in visoki obremenljivosti. Pri nakupu računalnika na obroke v gaming segmentu se lahko odločimo tako za prenosni kot tudi za stacionarni, ki še vedno velja za najbolj razširjenega. Najpomembnejši pri vsakem gaming računalniku (hp, dell, lenovo in ostalih) pa je procesor, ki predstavlja t. i. »možgane« računalnika.

Kakšen procesor je naj izberem?

Ceno računalnika seveda določajo njegove karakteristike, slednje pa računalniški procesor. V kolikor se odločamo za računalnik na obroke, si lahko privoščimo malce dražji, posledično pa tudi zmogljivejši računalnik z boljšim procesorjem. Še posebej pri gaming računalnikih (na obroke) je izbira procesorja nadvse pomembna; večina strokovnjakov svetuje zmogljiv procesor z visokim delovnim taktom, tj. Intel Core i7 ali i5. Ker so sodobne računalniške igre zelo zahtevne, tako matematično kot tudi grafično, je poleg tega treba poskrbeti tudi za kakovostno grafično kartico. Slednja je lahko samostojna ali integrirana, zagotavljati pa mora kakovostno resolucijo, ki vpliva na število sličic na sekundo; večje kot je število sličic, boljše je. Računalni lenovo Legion ima denimo vgrajeno eno izmed najzmogljivejših grafičnih kartic. Poleg procesorja in grafične kartice pri gaming računalnikih (dell, lenovo, hp in drugih) pomembno vlogo igrata tudi njegova preostala sestava, ki omogoči zadostno hitrost procesov ob igranju iger, kot tudi visoko ločljiv zaslon.

Računalniki hp, lenovo in dell ter pomembnost matične plošče

Pri računalnikih nasploh, še posebej pa pri gaming računalnikih, se je koristno pozanimati tudi o kakovosti matične plošče in prostoru za shranjevanje. Glede na to, ali se odločamo za stacionarni računalnik ali pa za prenosni računalnik (na obroke), je smiselno razmisliti o nakupu računalnika na obroke s kakovostno matično ploščo. Ta mora imeti vgrajen Wifi, vsekakor podpirati Bluetooth ter imeti čim večje število vhodov za grafično kartico (t. i. PCI-e slotov). Poleg grafične plošče je seveda pomemben tudi prostor za shranjevanje. Minimalna kapaciteta SSD diska je denimo 256 GB, a prav pri igričarskih računalnikih je morda smiseln nakup SSD diska z večjo kapaciteto. Čeprav bomo za to morda odšteli več denarja, se nakup računalnika lenovo, dell ali hp definitivno splača, sploh če se odločimo za nakup računalnika na obroke. V kolikor se odločimo za nakup stacionarnega računalnika na obroke, je seveda obvezen tudi nakup monitorja.

Nakup računalnika na obroke in dobrega monitorja

Kakovosten monitor pri stacionarnem računalniku, ki ga lahko sestavimo sami, določa uporabniško izkušnjo, najpomembnejši dejavnik pri njegovem nakupu (bodisi v kombinaciji z računalnikom hp bodisi z računalnikoma lenovo ali dell) je visoka ločljivost. Pri tem lahko izbiramo med 22-, 24-, 27-palčnimi monitorji, saj le-ti ne predstavljajo več finančnega zalogaja, sploh pa ne takrat, ko se odločimo za nakup računalnika na obroke. Poleg visoke ločljivosti se dober monitor ponaša z matriko IPS, prav pri gaming računalnikih pa se denimo odvsetuje nakup monitorja z matriko TN. Glede na to, da sestavljamo svoj računalnik, ki vsebuje mnoge komponente, ki jih je treba povečini dokupiti posebej, pomembno vlogo igra cena. Prav zato nakup računalnika na obroke predstavlja odlično priložnost, vendar moramo tudi tu včasih skleniti kakšen kompromis. Pri nakupu računalnika dell, hp, lenovo in ostalih moramo zato imeti v mislih zlasti tisto, kar se nam zdi najpomembneje – bodisi njegovo delovanje ali pa grafiko.

Na spletni strani uporabljamo piškotke.
Za nastavitve kliknite tukaj: PIŠKOTKI

X

Kategorije